Fokus på förebyggande arbete

Fokus på förebyggande arbete
5:32

Vad uppnås med förebyggande arbete? Kan aktiviteter och social samvaro i äldreomsorg leda till ökat välmående och minskat behov av insatser i äldreomsorgen?

Journalføring og pasientsikkerhetFörebyggande arbete

Det finns ett tydligt fokus på förebyggande arbete i utredningar om ny socialtjänstlag och äldreomsorg.  Ambitionen är att stärka det förebyggande perspektivet i äldreomsorgen.

För att möta växande behov inom äldreomsorgen och säkra kvaliteten har det sedan länge gjorts satsningar när det gäller personalen men under senare år görs även satsningar på välfärdsteknik och förebyggande arbete.

Förebyggande arbete är centralt i omställningen i samband med ny socialtjänstlag, där det görs stora ekonomiska satsningar för omställningsarbetet. För år 2024 har i budget också avsatts medel till bland annat hälsofrämjande insatser, arbete för att motverka ensamhet och kommunernas arbete med uppsökande hälsosamtal med äldre personer.

För äldreomsorgen kan det förebyggande arbetet handla om insatser som stärker och bibehåller den fysiska förmågan. Det kan även handla om insatser som ökar välbefinnande och minskar psykisk ohälsa.

Fallprevention är en viktig del i det förebyggande arbetet för äldre personer. Men även mer allmänt förebyggande och hälsofrämjande aktiviteter har positiv effekt på äldres funktionsbegränsningar när det gäller den fysiska förmågan. Aktiviteterna främjar också bevarande av minne och tankeförmåga.

Det finns också alltmer evidens, dvs. belägg eller bevis, för att fysisk aktivitet även har positiv inverkan på äldre personers psykisk hälsa. Fysiska aktiviteter kan exempelvis leda till minskade depressiva symtom och ångest. Här har Folkhälsomyndigheten lyft fram att exempelvis Qi gong och Tai Chi haft god förebyggande effekt mot depression. Även i Socialstyrelsens lägesrapport 2024, Vård och omsorg för äldre, framgår  tydligt samband mellan aktiviteter i särskilda boenden och välbefinnande. Det är bland annat betydligt färre äldre personer som besväras av ängslan, oro eller ångest i särskilda boenden med regelbundna aktiviteter jämfört med särskilda boenden som sällan eller aldrig erbjuder aktiviteter.

Förebyggande arbete som social investering

Med social investering menas att förebyggande och tidiga insatser kan minska framtida behov av akut hjälp och insatser så att resurserna kan användas mer effektivt.

Sociala investeringar ska  vara möjliga att följa upp, utvärdera och beräkna ekonomiskt. Ett sätt att värdera eventuell ekonomisk vinst med förebyggande arbete är att uppskatta de kostnader som kan förväntas uppstå, om det förebyggande arbetet inte görs. Detta kan exempelvis gälla  fallprevention. Enligt Socialstyrelsen kan  förebyggande arbete i form av fallprevention  ge stora kostnadsbesparingar för både kommun och region.

Ett annat tänkbart exempel är förebyggande insatser som kan leda till att fler äldre personer kan bo kvar hemma. Många äldre personer vill flytta till särskilda boenden för att de upplever ensamhet och oro i hemmet. Kanske fler  vill bo kvar hemma om de där erbjuds mer aktiviteter och social samvaro.

Förebyggande arbete i äldreomsorgen

En viktig del i det förebyggande arbetet är att arbeta uppsökande och motiverande så att alla som behöver stöd kan få detta. En annan viktig del är att skapa individuella planer för det förebyggande arbetet och insatserna tillsammans med den enskilde.

Det förebyggande arbetet för äldre personer behöver ofta genomföras i samarbete med regionen. Detta gäller exempelvis fallprevention där hälso- och sjukvården har en nyckelroll. Ett annat exempel är äldresamtal eller hälsosamtal, där kommuner och  regioner söker upp äldre.

En del av de metoder och åtgärder för förebyggande arbetet som nämns i utredningar och i Socialstyrelsen Vägledning för att förhindra ofrivillig ensamhet bland äldre personer är:

  • hälsosamtal/äldresamtal
  • stöd för äldre personer att komma till aktiviteter
  • social aktivitet på recept
  • skapande av mötesplatser
  • samarbete mellan region och kommun
  • rehabiliteringsplan
  • att hemtjänsten hämtar moment från boendestöd och blir mer aktiverande
  • arbeta med motiverande samtal
  • erbjuda besök av volontärer
  • stimulera till besök på närområdets träffpunkt
  • delaktighet i göromål på det särskilda boendet

Vinster av förebyggande arbete

Det finns vetenskapliga belägg för att förebyggande arbete  har positiva effekter på hälsan och livskvaliteten för äldre personer. Förebyggande arbete innebär också att risken för skador minskar. I betänkandet “Nästa steg Ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer” SOU 2022:41 sägs att förebyggande arbete kan bidra till att skjuta upp och/eller minska omsorgsbehov. “Tidiga eller förebyggande insatser kan ses som en ”social investering” som kan löna sig, inte bara sett till effekterna för den enskilde utan även till ekonomi”.

Oavsett i vilken utsträckning det förebyggande arbetet leder till ekonomisk besparing är det ökade välbefinnandet ett steg på vägen för att uppnå god kvalitet. När nu förebyggande arbete ges alltmer fokus finns det stora utmaningar men även möjligheter för kommunerna att finna former för effektivt förebyggande arbete med meningsfulla aktiviteter för äldre personer.

Fanny Appelgren

Fanny Appelgren

Fanny är socionom och arbetar som business manager i SmartSkill. Hon har 10 års erfarenhet från socialtjänstens arbete inom olika områden. Fanny har arbetat både i privat och kommunal regi och även gjort olika samarbeten utomlands, bland annat i projekt. Fanny skriver om kompetensutveckling, omvärldsbevakning samt lagar och regler inom vård och omsorg.

Relaterade artiklar