Det viktigaste först: Ni måste avsätta tid för det systematiska kvalitetsarbetet. Detta är en stor utmaning och det är inte ovanligt att många verksamheter gör så kallade “brandkårsutryckningar”. Men det fungerar inte i längden.
Nyckeln till att skapa ett effektivt sätt att arbeta med systematiskt kvalitetsarbete är att förstå sin egen verksamhet, menar Christer. Du behöver förstå vilka resurser, ansvar och mål just din verksamhet har. Saknar du tillräckligt med kunskap om den egna verksamheten är det svårt att jobba med dess kvalitet och systematik. Det finns inte en enhetlig modell som fungerar för alla verksamheter. Din verksamhet är unik, likaså dess förutsättningar, mål och ansvar. Därför behöver ni göra en “invärldsanalys”, det vill säga en ordentlig kartläggning över den egna verksamheten för att förstå den.
Den andra nyckeln är att förstå vad syftet är med det ni gör.
– Om den anställda vet vad den ska göra och varför så blir det också en trygghet för anställda - och för brukare, menade han.
Det är även viktigt för ledningen att få kännedom om de brister och fel som finns i en verksamhet, fortsatte han. Det går inte att sitta och gissa. Ledningen kommer inte upptäcka brister och förbättringar. Det är de som arbetar nära brukarna i verksamheten som kommer att upptäcka fel och brister. Och här är det också viktigt att personalen inte börjar agera själva, de måste meddela förbättringspotential.
Det är oerhört viktigt för ledningen att få kännedom om vilka brister och fel som finns i verksamheten. En del i att bli medveten om det och kunna göra är ett förbättringsarbete är att avvikelser anmäls, hanteras och att återkoppling görs. Det är inte endast personal ute i verksamheter som har ansvar att rapportera avvikelser - ledningen och ansvariga personer behöver ta hand om avvikelserna. Det behöver finnas öppenhet och transparens gällande avvikelserna, de som rapporterar avvikelser behöver få återkoppling och när förbättringsinsatser görs behöver personal få information om detta.