Genomförandeplanen syftar bland annat till att skapa en tydlighet för både brukare och personal om insatsen utformning och genomförande.
En genomförandeplan har som syfte att beskriva hur en beslutad insats ska genomföras i praktiken för brukaren. Utgångspunkten i arbetet med genomförandeplanen är att den ska utformas tillsammans med brukaren och att brukarens egna önskemål och åsikter beaktas i insatsens utformning. I genomförandeplanen ska de övergripande målen vid behov brytas ner till delmål och grunda sig i brukarens vardag. Genomförandeplanen är ett levande dokument men också ett levande verktyg. Den kan med fördel används vid uppföljningar och utvärderingar för att kartlägga att brukaren får de planerade insatser som hen är berättigad till.
Trots att det inte krävs en genomförandeplan i alla situationer finns det delar i dokumentationen som måste finnas med för en säker och trygg vård, se bland annat, 11 kap. 5 § socialtjänstlagen och 6 kap. 1 § SOSFS 2014:5. Att arbeta med genomförandeplaner är därför ett utmärkt tillvägagångssätt för att planera och beskriva genomförande av insatser. Att ha all dokumentation samlad kring utförandet i en plan gör att den viktiga informationen finns samlad på ett och samma ställe. Genomförandeplanen är viktigt för utföraren men också för den beställande nämnden som då kan följa upp och utvärdera insatsen.
En genomförandeplan ska utformas tillsammans med brukaren eller dennes närstående vid behov, se socialtjänstlagen 3 kap. 5 § och 5 kap. 5§ samt LSS 6§ . Det betyder att en genomförandeplan bygger på respekten för enskilda personers bestämmanderätt och integritet. Genomförandeplanen ska ge en tydlig överblick för brukaren hur insatsen ska genomföras och vem som ska genomföra olika aktiviteter. I de grundläggande principerna som gäller för både socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ingår att den enskilde ska kunna utöva inflytande över de insatser som ges. Den enskildes delaktighet är därför grunden.
Ja, genomförandet av insatser ska också dokumenteras. I SoL och i LSS finns bestämmelser om dokumentation vid genomförandet av insatser. Utförare har en skyldighet att dokumentera genomförandet av en insats, mer om detta går att läsa i SOSFS 2014:5. Det betyder att det som ska antecknas i genomförandeplanen är sådant som ska göras utifrån ett eller flera uppsatta mål. Det som ska dokumenteras i journalen är istället sådant som händer under utförandet.
En genomförandeplan är därför en viktig utgångspunkt för vad som ska dokumenteras i journalen. Det kan till exempel handla om:
Hur en insats ska genomföras bör dokumenteras i en genomförandeplan. Vad genomförandeplanen bör innehålla regleras i 6 kap. 2 § SOSFS 2014:5. Genomförandeplanen ska upprättas hos utföraren med hänsyn till brukarens självbestämmanderätt och integritet. Genomförandeplanen bör bland annat innehålla:
En planering av genomförandet av insatser är i första hand till för att brukaren ska få det stöd och uppnå de mål som insatsen syftar till. Dock kan planeringen också fungera som ett stöd för hur personalen bör utföra sitt arbete.
För att en god och säker omsorg ska kunna upprättas krävs det tydliga mål. Dessa mål ska beskrivas i en genomförandeplan tillsammans med brukaren eller anhöriga. Det är viktigt att det tydligt framgår vem som ansvarar för vad inom en genomförandeplan, d.v.s. vem som har ansvar för de olika delmålen. Det är också viktigt med tydliga mål för att kunna säkerställa en fungerande uppföljning och utvärdering.
En genomförandeplan bör också tydligt beskriva samarbete med exempelvis beslutsfattande nämnd eller andra huvudmän, exempelvis hur ansvar för olika aktiviteter ser ut mellan utförare och hälso- och sjukvården. Detta samarbete är mycket viktigt eftersom det bygger på förberedelse och planering.
I genomförandeplanen är det viktigt att brukarens vilja och samtycke tas på allvar. Det ska därför finnas med i en genomförandeplan hur brukaren har deltagit i planeringen och vilken hänsyn som tagits till brukarens önskemål. Om andra personer har deltagit bör detta också framgå. Det bör också framgå vem brukaren samtycker att utförare har dialog med gällande brukarens behov och aktuella situation, exempelvis hur insatsen mellan utförare och hälso- och sjukvården planeras.
Genomförandeplanen är en central del för uppföljningen. Den är nyttig att ha som utgångspunkt för den som ska följa upp en insats. Uppföljning, analys och utvärdering är avgörande för att kunna granska, utveckla och förbättra verksamheten. I en genomförandeplan rekommenderas därför att man tydligt beskriver när och hur insatsen som helhet eller olika aktiviteter som ingår i insatsen ska följas upp. Genomförandeplanen bör därför användas som underlag för uppföljning.
Den beslutande nämnden har en skyldighet att dokumentera åtgärder som vidtagits av nämnden för att följa upp att brukaren får den beviljade insatsen utförd enligt nämndens beslut. Den beskrivning av uppföljningen som föreligger i genomförandeplanen måste gå hand i hand med de krav som finns på dokumentation, både hos utföraren men också hos beställaren.
Uppföljningen, både hur den praktiskt beskrivs i genomförandeplanen och hur den faktiskt genomförs och dokumenteras, är av yttersta vikt för att kunna analysera och utvärdera brukarens insatser i verksamheten.
Hur ofta eller på vilket sätt insatsen ska följas upp är dock en fråga utföraren själv måste ställa sig. Det beror på vilken insats det gäller och eventuella överenskommelser med beslutande nämnden eller med hänsyn till brukarens önskemål. Det är dock alltid viktigt med tydliga processer och rutiner för uppföljning så att en fast systematik utgör utgångspunkt för uppföljning. Det är genom uppföljningen det blir möjligt att bedöma om insatserna har lett till de avsedda resultaten. Om inte, kan genomförandeplanen behöva revideras men det kan också vara nödvändigt med rapportering till beslutande nämnd att exempelvis mål inte längre är aktuella eller genomförbara.
det är mycket att tänka på och mycket som ska antecknas i en genomförandeplan. Det är därför mycket viktigt att ha tydliga rutiner och processer för detta arbete men även gällande hur en genomförandeplan ska upprättas. En bra planering för detta genererar ett bättre samarbete mellan utförare, beställande nämnd och verksamhet. Genomförandeplanen bör tillföras brukarens personakt så snart som möjligt. Detta för att planen ska kunna användas för fortlöpande dokumentation.
Genomförandeplanen är aldrig skriven i sten. Om något händer under utförandet kan detta behövas korrigeras eller antecknas. Håll planen och verkligheten nära varandra. En genomförandeplan är en viktig del i vård- och omsorgsarbetet samt uppföljning och utvärdering av verksamheten. Det är viktigt att ha fungerande och rutinmässiga processer gällande genomförandeplaner för verksamhetens, nämndernas, utföraren och brukarens skull